35 нови свещеници в „Опус Деи“

Персоналната прелатура „Опус Деи” придоби още 35 нови свещеници. Епископ Хавиер Ечевариа, прелат на „Опус Деи”, ръкоположи в събота, 14 май, 35 дякони за свещеници.

Персоналната прелатура „Опус Деи" придоби още 35 нови свещеници. Епископ Хавиер Ечевариа, прелат на „Опус Деи", ръкоположи в събота, 14 май, 35 дякони за свещеници. Тържеството се състоя в базиликата „Сан Еудженио", в Рим. Получилите ръкоположение са от Италия, Испания, Нидерландия, Сингапур, Аржентина, Колумбия, Нигерия, САЩ, Франция, Австрия, Бразилия, Мексико, Салвадор, Полша и Уганда.

Епископ Ечевариа призова новите свещеници да живеят в служба за душите, „за всяка една поотделно". „Служете по примера на Добрия Пастир, който се жертва за всички, без да прави разлика, в единство със Светия отец и пастирите от епархиите, в които ще извършвате служението си (…) Нека сърцето ви, свързано с Исусовото Сърце, ви насърчава да бъдете на разположение за всички. Дори повече, за да достигнете до всички хора."

Епископ Ечевариа поздрави „от все сърце родителите, братята и сестрите и роднините на новите свещеници" и добави: „Сега всички ние трябва да се молим още повече за тях, защото те поеха огромна отговорност." Не ги оставяйте сами!" На хилядите верни в базиликата той предложи: „Да препоръчаме на Божията Майка, Майката на Исус Христос, вечния първосвещеник, верността и светостта на тези нейни деца." В Литаниите към всички светци бе призован и блаженият Йоан-Павел ІІ.

Един от новите свещеници е Дамиен Петер Лим Гуан Хенг от Сингапур, който преди да започне да следва богословие в Рим е бил будист и е работел в банка. Научил за католическата вяра покрай обръщането на брат си.

29-годишният Иван Канике Мукалази от Кампала е първият вярващ угандиец в „Опус Деи". Апостолическата дейност на прелатурата в Уганда започва през 1996 година.

Преди да постъпи в Папския университет „Св. Кръст", Алехандро Масиа от Колумбия е бил програмист в Microsoft и Oracle.

Най-възрастният сред новоръкоположените свещеници е италианецът Паоло Калцона, който е роден през 1949 година. Най-младият е Лукас Буч, роден през 1984 г. в Барселона.

От kath.net