Почина монс. Хавиер Ечевария, Прелат на Опус Деи

Снощи 12 декември, в деня, в който Църквата възпоменава Явяванeто на Дева Мария в Гуадалупе, почина епископ Хавиер Ечевария, втори приемник на св. Хосемария, основател на Опус Деи.

На 12 декември (21:20 часа), в деня, в който Църквата възпоменава Явяванeто на Дева Мария в Гуадалупе, почина епископ Хавиер Ечевария, втори приемник на св. Хосемария, основател на Опус Деи. През нощта на същия ден прелатът получи последните Тайнства от неговия помощен викарий, монс. Фернандо Окариц.

На 5 декември монс. Ечевария бе приет в университетската поликлиника „Кампус Био-Медико” в Рим с белодробна инфекция. За преодоляването на инфекцията лекарите започнаха лечение с антибиотик. Но впоследствие клиничното състояние на прелата се влоши и се стигна до дихателна недостатъчност, която причини смъртта.

В такива ситуации статутът на Опус Деи предвижда управлението на Опус Деи да бъде поето от помощния викарий, монс. Фернандо Окариц. Същият статут възлага на него задачата да свика конгрес за избор на нов прелат. Конгресът трябва да се проведе в 3-месечен срок, а изборът трябва да бъде одобрен от Папата. Монс. Ечевария почина на 84 годишна възраст. Той е роден през 1932г. в Мадрид, където се запознава със св. Хосемария. Бе негов секретар от 1953г. до 1975г., когато става генерален секретар на Опус Деи. През 1994г. бе избран за прелат. А на 6 януари 1995г. в римската базилика Св. Петър бе ръкоположен за епископ от Йоан-Павел II.